Alle tjenester i Røyrvik kommune jobber ut i fra ulike veiledere og nasjonale føringer som gjelder for sin tjeneste, og som gir føringer for hvordan arbeidet med utsatte barn og unge skal utføres i hver tjeneste

Barnehagene jobber etter følgende veiledere i det tverrfaglige arbeidet med utsatte barn og unge

Veilederen Spesialpedagogisk hjelp

Her finner du informasjon om når retten til spesialpedagogisk hjelp trer inn, hva innholdet i den spesialpedagogiske hjelpen kan være, organisering av den spesialpedagogiske hjelpen og om saksgangen.

Veilederen Spesialundervisning. I denne veilederen finner du informasjon om handlingsrommet skolene har til å tilpasse den ordinære opplæringen slik at elevene får et tilfredsstillende utbytte. Du finner også informasjon om når retten til spesialundervisning trer inn og om saksgangen.

Helsestasjonen følger den nasjonalfaglige retningslinjen for helsestasjon, skolehelsetjeneste og svangerskapsomsorg

  • “Nasjonalfaglige retningslinje for helsestasjon og skolehelsetjenesten” sier hvordan helsestasjonen og skolehelsetjenesten skal samhandle og samarbeide med andre virksomheter, hvordan de skal jobbe forebyggende med barn og ungdommer i ulike aldersgrupper, og hvilke metoder og prosesser de skal benytte. Helsestasjonen skal jobbe for å fremme barn og unges utvikling og forebygge fysiske og psykiske vansker, gjennom å styrke foreldrenes mestring av omsorgsrollen.
  • “Nasjonalfaglig retningslinje for svangerskapsomsorgen” sier hvordan svangerskapsomsorgen skal jobbe med blant annet fysisk og psykisk helse hos den gravide, samt kartlegge den gravides erfaring med vold i nære relasjoner og hjelpe den gravide med dette.

PP-tjenesten jobber etter følgende veiledere

Veilederen spesialundervisning I denne veilederen finner du informasjon om handlingsrommet skolene har til å tilpasse den ordinære opplæringen slik at elevene får et tilfredsstillende utbytte. Du finner også informasjon om når retten til spesialundervisning trer inn og om saksgangen.

Veilederen spesialpedagogisk hjelp Her finner du informasjon om når retten til spesialpedagogisk hjelp trer inn, hva innholdet i den spesialpedagogiske hjelpen kan være, organisering av den spesialpedagogiske hjelpen og om saksgangen.

Overganger for barn og unge som får spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning Samarbeid mellom barnehage og skole og mellom ulike skoler er en forutsetning for å skape gode overganger for barnet/den unge. Informasjonen som gis her, må ses i sammenheng med veilederen for spesialundervisning og veilederen for spesialpedagogisk hjelp.

Veileder for barn og unge med habiliteringsbehov Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet ønsker med denne veilederen å bidra til at barn og unge med funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer får mulighet til aktiv deltakelse i samfunnet.

Psykisk helse og rus jobber etter følgende veiledere:

Bedre føre var – Psykisk helse: Helsefremmende og forebyggende tiltak og anbefalinger – FHI. 

Rapporten presenterer 50 anbefalte forebyggende tiltak for fremme den psykiske helsen i befolkningen.  

Lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne- Veileder.pdf (helsedirektoratet.no)

Psykisk helsearbeid og rusarbeid er viktige områder i dag, og vil trolig bli enda
viktigere i tiden framover. Verdens helseorganisasjon forventer at psykiske lidelser vil være den viktigste årsaken til sykdomsbelastning i vestlige land i 2020. En hovedoppgave de kommende årene vil være å redusere forekomsten av angst, depresjon og rusmiddelproblemer for å sikre enkeltmennesker bedre livskvalitet og redusere totalbelastningen for samfunnet.

Hva er barnevernsreformen? Bufdir.

Her gjøres det rede for barnevernsreformen, og for hvilke oppgaver som nå blir kommunens ansvar. Den viser hvordan forebygging og tidlig innsats skal styrkes i kommunen.

Pårørendeveileder-Helsedirektoratet

Denne veilederen handler om involvering av og støtte til pårørende i hele helse- og omsorgstjenesten. Veilederen beskriver pårørendes rettigheter og helse- og omsorgstjenestens plikter og gir anbefalinger om god praksis. Veilederen omfatter alle pårørendegrupper, uavhengig av pasientens eller brukerens diagnose, og inkluderer eldre, voksne, ungdom og barn som pårørende.

Inneholder kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid.

Tidlig innsats og samarbeid i kommunen.

Helhetlig behandling og oppfølging i kommunen.

Koordinering mellom kommune og psykisk helsevern for barn og unge.